Jam maken

Jam is in de supermarkt in vele smaken te koop, maar wie ooit zelfgemaakt jam heeft geproefd wil het liefst niets anders. Het maken van jam is niet heel moeilijk als je de basisregels hanteert. Bovendien is het een prima manier om een voorraad fruit te verwerken tot een lang houdbaar product.

Handige tips voor het bereiden van jam

Bijna alle soorten fruit zijn geschikt om te gebruiken voor een zelfgemaakte jam. Gebruik wel rijp fruit omdat onrijp fruit minder goed smaakt en onhandig is tijdens de bereiding. Natuurlijk moet beschimmeld fruit worden weggegooid. Bereid de jam in een hoge pan omdat het na verhitting waarschijnlijk zal gaan spatten. Vooral zacht fruit zoals framboos en aardbei maak je schoon met een doek en niet met water. Dit fruit zuigt het water op waardoor de jam onnodig waterig zal worden. Bewaar de jam is een goed afsluitbare glazen pot met een schroefdeksel of in een weckpot. Kook de glazen pot minstens 5 minuten uit, of reinig ze met heet sodawater.

jam maken

Pectine en geleisuiker

Pectine en geleisuiker

Jam krijgt zijn dikke substantie door de stof pectine. Deze stof zit van nature in fruit en komt vrij als het wordt gekookt. De hoeveelheid pectine verschilt van soort tot soort. Zo bevatten frambozen, aardbeien en perziken weinig pectine. Bessen en appels bevatten juist veel pectine. Om de jam toch dik te krijgen worden fruitsoorten soms met elkaar gecombineerd. Toegevoegd geleisuiker, een mengsel van suiker en appelpectine wordt vaak gebruikt in de verhouding 1 kilo fruit en 1 kilo geleisuiker.

Jam bewaren

Jam krijgt zijn dikke substantie door de stof pectine. Deze stof zit van nature in fruit en komt vrij als het wordt gekookt. De hoeveelheid pectine verschilt van soort tot soort. Zo bevatten frambozen, aardbeien en perziken weinig pectine. Bessen en appels bevatten juist veel pectine. Om de jam toch dik te krijgen worden fruitsoorten soms met elkaar gecombineerd. Toegevoegd geleisuiker, een mengsel van suiker en appelpectine wordt vaak gebruikt in de verhouding 1 kilo fruit en 1 kilo geleisuiker.

Jam bewaren

Omdat de jam nog heet is verdwijnt de eventuele aanwezige lucht in het potje. Bewaar de jam na afkoelen op een donkere en koele plaats. Bewaar de jam na het openen altijd in de koelkast. Deze jam is lekker op de boterham, maar ook door vanillevla of yoghurt.