Als je een gezond eetpatroon wilt of efficiënt gewicht wilt verliezen is verse groente en fruit in je voeding heel belangrijk. Want groenten en fruit zitten vol vitaminen en mineralen.

 

Je kunt aan de kleur van groenten en fruit zien welke voedingsstoffen er in zitten. Door verschillende groente en fruit te eten weet je zeker dat je de verschillende voedingsstoffen binnen krijgt. Groene groenten bevatten de meeste gezonde voedingsstoffen. Eet altijd groente en fruit dat rijp is want dezen bevattende meeste voedingsstoffen. Er zitten ook koolhydraten in groente soorten, in de ene soort meer dan in de anderen. In welke groentesoort de minste koolhydraten zit, lees je hier.

 

Boerenkool is goed voor de vorming van bindweefsel, en bevat veel vezels plus de vitamine C, K en A, en de mineralen koper, calcium en kalium.

Rode bieten eten helpt om je bloed te zuiveren en je lever te ontgiften.

Wortels zijn goed voor je ogen vanwege het stofje betacaroteen, plus je huid blijft er mooi van.

Wortels bevatten de vitaminen A, B, C en K.

Broccoli bevat veel aminozuren en veel hoogwaardige eiwitten. Broccoli is goed te combineren met vis, en met name haring. Plus broccoli is goed voor je hart en je ogen.

Spruitjes bevatten veel antioxidanten wat kan helpen tegen hartkwalen en kanker. Spruitjes bevatten vitamine C, thiamine, niacine, vitamine A en K, plus ze bevatten 86% water.

Avocado is de sluipschutter onder de gezonde voeding en bevat eiwitten van hoge kwaliteit plus gezonde vetten. Het eten van avocado’s verkleint de kans op een beroerte en hartziekten plus een lager risico op darmkanker.

 

Spinazie bevat voor 30 procent eiwitten, en eiwitten helpen je spieren op te bouwen. Ook bevat spinazie de mineralen ijzer, calcium, magnesium en kalium. Ijzer is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en speelt een rol bij het immuun systeem.

Uien bevatten de voedingswaarden vitamine B6, foliumzuur, vitamine C, thiamine, mangaan en kalium. Uien versterken je botten en gewrichten.

Asperges onder andere vitamine K, selenium, fosfor, ijzer, foliumzuur en kalium. Asperges zijn heel lekker met gerookte zalm plus gezond voor je immuunsysteem voor het hele lijf.

Bloemkool bevat alle mineralen en is ook rijk aan vitamine C, K, B6 en foliumzuur.

Ook zit bloemkool vol met antioxidanten die je beschermen tegen virussen en ontstekingen.

Je kunt bloemkool prima rauw eten als tussendoortje of als ‘after-dinner’ snack.

Bleekselderij bestaat voor een groot deel uit water, en bevat foliumzuur, vitamine K en kalium.

Geeft een energie boost en bevat vitamine A.

 

Grapefruit bevat bijna alle vitaminen en mineralen en is heel nuttig bij gewichtsverlies. Plus grapefruit kan de insulineresistentie verminderen.

Ananas helpt je bij de vetverbranding en 200 gram ananas levert je 130% vitamine C.

Blauwe bessen zijn uitzonderlijk rijk aan antioxidanten en verhogen de weerstand. Het regelmatig eten van deze vitamine bommen verbetert bij ouderen het geheugen.

Appels bevatten veel vitamine C, K en kalium. Ze zijn goed voor het hart en verminderen het risico op diabetes type2 en alzheimer.

Cranberry’s ook wel veenbessen genoemd zijn rijk aan vitamine C, mangaan, vitamine E, K en koper. Ze hebben een positieve werking op de urinewegen plus voorkomen infecties.

 

Het is raadzaam om tien porties groente en fruit per dag te eten. Dat komt neer op achthonderd gram groente en fruit. Dat kan bijvoorbeeld ongeveer drie komkommers, tien bietjes, vier appels of vier flinke wortels zijn. Verschillende groenten en fruit bevatten verschillende soorten voedingstoffen en rauwe groenten bevatten meer voedingstoffen dan gekookte groenten.

Als je groenten kookt, bakt of stoomt verlies je voedingsstoffen. Wees zuinig met voorgesneden groenten, want voorgesneden groenten bevatten ook minder voedingsstoffen. Sommige fruitsoorten bevatten wel veel koolhydraten, kies dus voor koolhydraatarme fruitsoorten. Dat zijn de bosvruchten en kokosnootvruchtvlees bijvoorbeeld, maar er zijn ook andere fruitsoorten laag in koolhydraten. Die vallen dan onder een koolhydraatbeperkt dieet.

 

Tips: pureer groente door soep en saus, doe plakjes tomaat, appel, banaan, aardbeien of komkommer op je brood. Eet tussendoor snacktomaatjes, druiven of een appel. Eet bij de lunch soep van groenten, een tomaat of een salade. Eet altijd twee soorten groenten bij de warme maaltijd.

Bijvoorbeeld warme groenten en een salade. Maak je eigen vruchtenyoghurt of vruchten kwark met vers fruit. Gezond en lekker!