Gisteren stonden ze nog in het veld en vanmorgen als aardbeienjam op mijn brood.

Ik vind het heerlijk om zelf aardbeienjam te maken, omdat het zoveel beter smaakt dan de jam die je in de winkel kunt kopen, en ik er veel plezier heb aan het maken van de jam. En bij zelf aardbeienjam maken kun je zelf bepalen hoeveel suiker in de jam gestopt wordt.

Dit jaar heb ik voor het eerst gegeleerd in een verhouding van 3 tot 1. Dit betekent dat je 3 delen fruit gebruikt en 1 deel suiker, bijvoorbeeld 1,5 kg fruit met 500 g suiker. Ik moet zeggen dat de jam veel fruitiger is geworden. De suiker overstemt de eigen smaak van de aardbeien niet meer, en dat proef je echt. Natuurlijk is het over het algemeen genomen niet goed dat we met ons allen veel suiker eten, en het kan best een beetje minder.

Mijn aardbeien waren erg rijp en daarom van nature erg zoet, maar let er wel op dat de aardbeien nog niet zacht mogen zijn. Voor licht zuur fruit adviseer ik toch 2 plus 1 (2 delen fruit op 1 deel suiker, bijv. 1 kg fruit met 500 g suiker).

Wees niet verbaasd dat het recept zegt dat je 2 kg aardbeien moet gebruiken, want na het schoonmaken heb je zomaar een half kilo aan kroontjes en vieze stukjes verloren, en hou je maar a,5 kilo aardbeien over om jam mee te maken.

Ingrediënten

2 kg rijpe aardbeien
500 g geleisuiker (verhouding 3 plus 1)
1 citroen
2 vanillestokjes

Bereiding

  1. Was de aardbeien goed en laat ze drogen. Hak vervolgens de aardbeien grof en pureer ze fijn met een staafmixer.
  2. Haal nu de aardbeienpuree door een zeef om de kleine zaadjes op te vangen, hoewel je de zaadjes eigenlijk gewoon in de jam kunt laten zitten.
  3. Doe nu de aardbeien in een pan.
  4. Pers de citroen uit, schraap het merg met de punt van een mesje uit de vanillestokjes, en doe dit samen met het citroensap in de pan.
  5. Voeg suiker toe en breng het al roerend op hoog vuur aan de kook. De kooktijd is 4 minuten, maar deze tijd begint pas als de jam krachtig begint te borrelen.
  6. Maak ondertussen de jampottenpotten steriel. Om dit te doen, kook je de glazen ongeveer 2 minuten in een grote pan of vul je de glazen met kokend water, en laat je ze ongeveer 5 minuten staan. Doe dit pas kort voordat de jam gaar is, zodat de jampotten nog warm zijn bij het uitschenken. ​ Dat voorkomt dat door de hete jam de glazen kunnen springen.
  7. Verwijder tot slot de vanillestokjes uit de jam.
  8. Vul de glazen tot de rand met de warme jam, en sluit ze direct goed af met de deksel.
  9. Plaats de jampotten 5 minuten met de deksel naar beneden op een theedoek, en draai ze daarna weer met de deksel naar boven.
  10. Laat de jam nu nog ongeveer een uur afkoelen.