Aardbeien jam

Aardbeien jam maken

Klassieke aardbeienjam is met voorsprong de meest populaire jam in ons land. Fabrikanten gebruiken aardbeienpulp voor de productie van hun jam, maar voor zelfgemaakte jam gebruiken we natuurlijk verse, rijpe aardbeien. Deze zijn vol van smaak en zijn met 64 mg vitamine C per 100 gram ook erg gezond. Aardbeienjam smaakt goed op een boterham of beschuit, maar ook in yoghurt of kwark komt de smaak goed tot zijn recht.

Aardbeien jam

Bereiding van aardbeienjam

aardbeienjam

Maak de aardbeien goed schoon met een doek. Was ze niet onder de kraan omdat aardbeien veel water opnemen waardoor de jam te dun kan blijven. Verwijder de groene kroontjes en snij de aardbeien kleine stukjes. Volgens grootmoeders recept moet zelfgemaakte aardbeienjam een nacht in geleisuiker blijven staan. Hierdoor bindt het vruchtvlees goed met elkaar en krijgt het een fijne smaak.

Doe de aardbeien in een hoge pan met een dikke bodem omdat het zal gaan spatten tijdens het koken. Voeg citroensap toe omdat dit sap rijk is aan pectine. Pectine zorgt ervoor dat de jam dik zal worden. Kook de aardbeienjam ongeveer een half uur en controleer de dikte van de jam. Doe de jam in een gesteriliseerde glazen pot en sluit deze luchtdicht af en laat het op zijn kop afkoelen. Bewaar de jam op een koele en donkere plaats.

Controleer je de dikte van jam

Jam moet de gewenste dikte krijgen na de warme bereiding. Dit is te controleren door een eenvoudige test. Plaats een schotel in een vriezer en laat deze goed afkoelen. Doe wat jam na het koken op de schotel en laat het 1 minuut afkoelen. De jam zal stollen en moet meegeven als je de schotel beweegt. Als je de jam met je vinger indrukt dan moet het lichtjes rimpelen. Hou de schotel even schuin zonder dat de jam eraf loopt. Is dit het geval dan is de jam klaar, is het nog te dun is dan kook je de jam nog wat langer.

 

dikte van jam