Pruimen jam

‘Tot in de pruimentijd’ is al een uitdrukking die sinds de 17e eeuw bestaat. De pruimentijd slaat de periode waarop de pruimen rijp zijn, in de zomer afhankelijk van het ras en weersgesteldheid tussen juli en oktober. De pruimentijd is dus ook de periode om heerlijke zelfgemaakte pruimenjam te maken. Een goed idee omdat de oogst van een enkele pruimenboom vaak al veel te hoog is om direct te consumeren. Door zelfgemaakte pruimenjam geniet je het hele jaar door van deze heerlijke vrucht.

Pruimen

Pruimenjam bereiden

Pruimenjam bereiden

Pectine zit ook in geleisuiker en de verhouding fruit-suiker is zeer persoonlijk. Met 250 gram suiker per kilo pruimen krijgt de jam een duidelijke fruitsmaak, maar kan minder goed worden bewaard. Vaak lees je de verhouding 1 kilo geleisuiker op 1 kilo pruimen, dus experimenteer om de gewenste verhouding te krijgen. Voeg citroensap en/of sinaasappelsap toe om de jam een extra fris karakter te geven.

Laat de pruimenjam 4 minuten doorkoken en blijf de jam tijdens het kookproces roeren. Wil je graag een gladde jam zonder eventuele kleine stukjes vel dan pureer je het geheel met een staafmixer.

Was de pruimen goed onder de kraan. Halveer de pruimen en verwijder de pitten. Snij de pruimen in stukjes en doe ze in een hoge pan met dikke bodem. Er zijn mensen die de pruimen ook schillen, maar dat is niet nodig. De schillen geven de jam een extra mooie kleur en tijdens het kookproces worden ze zacht van structuur. Gebruik ook pruimen die niet helemaal rijp zijn omdat deze meer pectine bevatten. Pectine zorgt ervoor dat de jam dik zal worden.

Pruim jam

Varianten en gebruik

Pruimenjam laat zich goed combineren met extra ingrediënten. Een kaneelstokje en soms een kruidnagel of kardemom tijdens het koken geeft de jam een meer herfstachtig karakter. Voeg steranijs en een scheutje Pastis toe tijdens het koken voor een meer krachtige smaak. Dat is ook het geval door het toevoegen van 2 lepels rode port en 2 gram gemberwortel per 500 gram pruimen. Door de verschillende soorten pruimen varieert de kleur van de jam van groen naar blauw en paars. In alle gevallen is het heerlijk op brood, als taartvulling en door de yoghurt, kwark of ijs. Ook bij een kaasplankje misstaat pruimenjam niet.

Pruimenjam