Rozenbottel jam

Rozenbotteljam is traditionele jam waarvan de productie al eeuwenlang bekend is. De rozenbottelstruik groeit uitstekend in Nederland en de vruchten zijn eenvoudig te plukken. In tegenstelling tot veel fruitsoorten is de oogst in het najaar, waardoor het een echte herfstjam is. Door toevoeging van kaneel wordt dit karakter benadrukt, wat niet wegneemt dat rozenbottel jam het gehele jaar goed smaakt. Het bereiden van deze jam kost meer werk omdat de vrucht gevuld is met kleine harde pitjes die bitter smaken. Deze pitten kunnen worden verwijderd door de vrucht te halveren en ze te verwijderen, of door de jam na het kookproces te zeven.

jam

Bereiden van rozenbottel jam

rozenbottel

Bepaal vooraf hoeveel jam je wil gaan maken. De hoeveelheid jam zal gelijk zijn aan de hoeveelheid gebruikte rozenbottel, dus 1 kilo vruchtvlees geeft 1 kilo jam. Gebruik 1 kilo geleisuiker per kilo rozenbottel of pas dit naar beneden toe aan als de jam minder zoet mag smaken. Verder gebruik je een citroen voor de schil en het sap en een kaneelstokje. Was de rozenbottels goed met koud water en verwijder de stelen en kroontjes.

Doe de rozenbottels in een grote, hoge pan en zet ze geheel onder water. Laat het een nacht staan waardoor de rozenbottels gaan wellen. Kook de rozenbottels gedurende 15 tot 20 minuten totdat ze goed zacht zijn. Maal het geheel goed fijn met een staafmixer en haal het geheel door een zeef. Hierdoor zullen de pitten achterblijven. Voeg de juiste hoeveelheid geleisuiker toe plus citroensap, citroenrasp en het kaneelstokje. Voeg desgewenst 150 ml sinaasappelsap per kilo jam toe. Kook het geheel nog 5 minuten door en verwijder het kaneelstokje. De jam is nu klaar om te vullen in een goed afsluitbare pot.

Gebruik van schone potjes

Jampotten zijn altijd van glas en moeten schoon zijn om vroegtijdige bederving te voorkomen. Ze moeten totaal afsluitbaar zijn zodat de jam niet in contact kan komen met zuurstof. De potjes zijn eenvoudig te steriliseren met kokend water. Leg ze in een pan met kokend water, waardoor ze altijd schoon zijn als je ze eruit haalt. Zet de potten na het vullen op hun kop en laat ze zo afkoelen.

Jampot